Ново GymRealm Manager v1.0.0.2292

Списък с промени от версия 1.0.0.2292 на GymRealm Manager:

1. Сега различни потребители могат бързо да минават от чужд към собствения си акаунт с помощта на ПИН. ПИН кодовете се добавят към потребители от модул настройки разделение „Потребители“. За да смените потребителя чрез ПИН натиснете бутона „смени потребител“ в модули „Каса“ и „Клиенти“ и въведете ПИН за да сте влезли вече с вашия акаунт.

2. Модул „Каса“ е оптимизиран да работи по-бързо и е подобрена стабилността му.

3. Вече клиенти запазващи посещения през “Online booking” могат да оставят допълнително коментари към резервацията. За рождени дни, може да видите тези коментари в „Събития“, за единични посещения коментара се записва в отчет „График“ и също така и в „Седмичен График“ след като се избере единично събитие и се кликне върху таб „Описание“.

4. Когато се прави събитие през модул „Събития“ има допълнително „Коментар“ към който могат да се въвеждат коментари към събитията. В 3-та точка е описано къде могат да се виждат тези коментари.

5. Потвърдителния емайл който клиента получава след правенето на резервация за единична сесия или рожден ден вече може да съдържа и коментарът оставен от него. Към бланката за имейла трябва да се добави placeholder @COMMENT@.

6. Отчет „Събития“ има две нови колони „Категория“ и „Подкатегория“.

7. Отчет „График“ има нова колона показваща датата в която е направена резервация.

8. Отчет „Дневен отчет“ когато принтира отчет за деня в таб „Discounts“ има нова колона със стойността на продукта преди отстъпката и друга колона в която се изписва причината за направената отстъпка.
9. Когато клиент запази посещение чрез онлайн букинг ще получи имейл с точната дата и час на резервацията. Премахнат е проблема с „Invalid Date“ който се получава при използването на някой браузери.

10. Нов таб в отчет „Изтривания“ ще ви информира за изтривания на събития от графика.

11. При изпращане на имейли през модул „Клиенти“, но част от селектирани клиенти нямат имейл или не е въведен валиден ще се отвори прозорец със списък и информация за тези клиенти.

12. Прехвърлянето на информация от един на друг клиент през Клиентски профил – бутон „Прехвърли“ вече прехвърля и документите от таб „documents“ към другия профил.

13. Вече има възможност за копирана при въвеждане на продукти и услуги. Примерно когато има продукт Coca Cola и искате да добавите подобен продукт Coca Cola Light или друг близък като съдържание. Влезете в модул „Продукти“ и цъкнете върху Coca Cola с десния бутон на мишката и след това “Copy”. Сега може да промените информацията от дясно примерно да има друго име примерно Coca Cola Light, да има друга цена и тн. След това натиснете „Запази“ и ще имате оригиналният продукт Coca Cola и новият продукт Coca Cola Light с нанесените промени.

14. Модул „Настройки“ таб „Продажби“ има опция „comment for deletion“ която ако е активирана при изтриване на продукт или услуга от сметката на клиент да изисква задължително въвеждане на коментар защо е изтрито.

15. Системата вече проверява когато клиент е букнал сесия през онлайн букинг при затваряне на сметката дали той има уейвър и ако няма не позволя продажбата.

16. Премахнат е проблем с добавянето на отстъпка през “Отворени сметки”.

17. Премахнат е проблем когато се опитвате да запазите събитие извън работно време от модул “Събития”.

18. Модул “Събития” не позволява въведеното капаро да е по-голямо от дължимата сума.

19. Нова опция позволява маркирането на посещения преди мембършип картата да е платена. За да активирате тази опция трябва да отворите модул „Настройки“, категория „Настройки“, таб „Продажби“ и от там да включите „Позволи вписвания с неплатен абонамент“. Когато опцията е активирана и продадете карта през модул „Клиенти“, но тя не е платена ще виждате бутон „Плати“ и до него бутон „Маркирай“.

20. Оправен бъг „Месечен Отчет“ понякога не изчислява сумата за цялата дължина на месеца.

21. Оправен е проблем когато клиент върне продукт взет под наем иконката “rent” винаги да изчезва.

22. Когато сте в модул „Събития“ и кликнете с десен бутон върху клиент ще видите нова опция „Прехвърляне на друг клиент“. Тя работи по същия начин като бутона „Прехвърли“ от менюто с информация за клиент. Ще прехвърли цялата история (абонаменти, покупки, визити и тн.) от клиент „А“ към друг клиент „Б“, който ще изберете от новия отворен прозорец. Цялата информация на клиент „Б“ (телефон, емайл, адрес и тн.) ще остане същата само историята с покупките на клиент „А“ ще бъде добавена и след това клиент „А“ ще се изтрие.

23. Вече модул „Клиенти“ може да бъде достъпен през модул „Каса“ под името „Абонаменти“. Начина не използване е същия като през модул „Клиенти“.

24. В модул „Дневен отчет“ пълен отчет има две нови полета „Платено чрез ваучери“ и „Общо Ваучери“. „Платено чрез ваучери“ записва сумата на всички покупки купени чрез ваучер, а „Общо Ваучери“ записва всички ваучери купени за дадения период от време.

25. Новата система за правене на онлайн резервации вече позволява да се въвеждат различни часове за различните дни от седмицата.

Ако имате въпроси не се притеснявайте да се свържете с нас.